Živa štrigarija Pohorja i Istre

Priroda je svojom nepredvidljivošću uvijek pobuđivala ljudsku maštu. U njezinim čarobnim oblicima prepoznavali su mitska bića, a njezine pojave objašnjavali su pričama. Pomoću njih pokušali su obuhvatiti svu tajanstvenost i razornu snagu njezina glasanja, ali i ispričati nešto o samom čovjeku, njegovim težnjama i ograničenjima. Iz naraštaja u naraštaj i od usta do usta prenošene predaje još su uvijek s nama; zabilježene u knjigama, skrivene u domovima ili usnule u samoj prirodi.
Slovensko Pohorje i hrvatska Istra svojom su heterogenošću i privlačnim krajolikom dom bezbrojnih takvih priča. Projekt Živa štrigarija nastao je iz želje i vizije da tu dragocjenu mitološku predaju obiju regija iznova otkriju – zabilježe nezapisanu ili ažuriraju već zabilježenu – i aktivno očuvaju uključivanjem u postojeću turističku ponudu.
Projekt financijski omogućuje program Interreg Slovenija – Hrvatska. U njemu sudjeluje šest partnerskih organizacija iz Slovenije i Hrvatske s područja znanosti, turizma, umjetnosti i kulture. U plodnoj međusektorskoj suradnji spajaju svoje znanje i moć s ciljem stvaranja jedinstvenoga kultiviranog i cjelovitog turističkog iskustva koje bi privlačilo posjetitelje svih dobnih skupina. Osim toga, cilj im je pomoću edukacija prenositi stečeno znanje i iskustva na buduće naraštaje.

 

Šećite stazama Žive štrigarije otvorenih očiju!